luni, 10 septembrie 2007

Bogatia...

In randurile ce urmeaza,pentru ca se poarta,am sa redau un paragraf care m-a impresionat prin adevarul apasat pe care il exprima :
"Bogatia construieste.Bogatia ....imbogateste.Bogatia saraceste.
Bogatia perverteste,urateste,ticaloseste,pacaleste,dispretuieste.
Bogatia zapaceste.Bogatia cucereste.Bogatia zgarceste.Bogatia inraieste,murdareste,daruieste.
Bogatia sfideaza.Bogatia tradeaza,streseaza,agreseaza,violenteaza.Bogatia guverneaza.Bogatia salveaza.Bogatia divorteaza.Bogatia urca.Bogatia spurca.
Atentie!Propozitiile simple sunt cele formate doar din subiect si predicat.Daca in propozitiile de mai sus am introduce si alte parti de propozitie,lucrurile s-ar complica teribil.Vom folosi numai predicate verbale,pentru ca nominalele ar complica,si ele,lucrurile.Asadar predicate verbale exprimate prin verbe,apartinand tuturor celor patru conjugari,la diateza activa,modul indicativ,prezent,persoana a treia,singular.Hai sa mai schimbam conjugarile!
Bogatia produce.Bogatia conduce.Bogatia seduce.
Bogatia decide.Bogatia ucide.Bogatia separa.Bogatia doboara.Bogatia omoara.
Bogatia DEZUMANIZEAZA.Bogatia europenizeaza,globalizeaza,mondializeaza.
Bogatia sponsorizeaza,finanteaza,forteaza.
Puteti continua.Aveti nevoie sa transformati aceste prea simple propozitii afirmative in la fel de simple propozitii interogative.Puneti la sfarsit un semn de intrebare si vedeti ce iese.
Bogatia innobileaza?Bogatia infrumuseteaza?Bogatia daruieste?Asa-i ca interogativele,asa simple cum sunt,ne dau mai mlt de gandit?Ceea ce,chiar daca nu....doare,creeaza o stare de disconfort...
Mai puteti face si altceva.Realizati propozitia simpla si incercati apoi sa construiti o motivatie a ideii pe care o exprima.Ca in exemplul urmator.
"Bogatia tembelizeaza." (Urmeaza motivatia)"



Extras din Viol in Paradis

2 comentarii:

BĂNĂŢEANU spunea...

banii nu aduc fericirea, dar o intretin, parca asa era o vorba din popor.

baobab spunea...

da,temporar sau episodic